• An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

Megközelíthetőség

    Kulcsosházunk Homoródszentpéteren található a Székelyföld szívében a mai Románia területén Hargita megyében.

    Amennyiben Ártándnál lépi át az utazó a határt, végig az E60-as nemzetközi utat kell követnie. Nagyváradon érdemesebb jelenleg a váráson keresztül haladni, végig követve a táblák útbaigazítását, E60 illetve Cluj Napoca (Kolozsvár) feliratot figyelve. A várost elkerülő út talán egyszerűbb, de elég rossz minőségű és hosszabb is. Csak csúcsidőben amikor bedugulhat a város, érdemes megfontolni ennek használatát. Amint túljutottunk a városon folyamatosan az E 60-as úton kell haladni, "megmászva" a Király-hágót, majd áthaladva a különös házairól híres Bánffyhunyadon (Huedin), amíg el nem jut Kolozsvár elővárosába Gyalura (Gilau). A város végén figyelve a rövid felhajtósávra rátérhet a majd 50 km hosszú autópályára, melynek segítségével kikerülhető Kolozsvár (Cluj Napoca), Torda (Turda) és Aranyosgyéres (Campia Turzii) és amelyről nem mellékesen gyönyörű látványt nyújt a Tordai-hasadék. Miután letért az autópályáról a következő nagyobb helység Marosludas (Ludus) majd Radnót (Lernut). Ezidáig még mindig az E60-as úton kell haladni, egyenesen, semerre le nem térve, követve a Targu Mures (Marosvásárhely) feliratot. Miután elhaladt a Marosvásárhelyi reptér mellett, beérkezik Ungheni városába melynek neve magyarul Nyárádtő. Itt figyelni kell mert a városba beérve jobbra kell fordulni, letérve az E60-as útról, hogy elkerülje Marosvásárhelyet. (151D jelű út) A cél ekkor Acăţari (Ákosfalva), ahol újra rátérhet jobbra fordulva az E60-as útra Segesvár felé. Elérve a hagymáiról híres Balavásárt (Bălăuşeri) két úton folytathatja útját kulcsosházunk felé.    
    Az egyik lehetőség, hogy a községben lefordul balra Szováta (Sovata) felé, amíg Korondon is áthaladva el nem éri az egyik legmagyarabb Erdélyi várost, Székelyudvarhelyet. (Odorheiu Secuiesc)  Székelyudvarhelyen végig egyenesen kell haladni, keresztül egy lámpás kereszteződésen, majd a vasúti síneken, amíg el nem ér egy körforgalomhoz, amelyből az első kitérőnél ki is kell hajtani (jobbra). Ez az út egyenesen kivezet a városból egészen az első településig, Felsőboldogfalváig. (Feliceni) Itt az első kereszteződésnél balra fordulva a 132B jelű útra kell letérni ahonnan már csak 15 km Homoródszentpéter és a kulcsosház. Mielőtt elérnének oda, áthaladnak Patakfalván (Valeni), Homoródszentmártonon (Martinis), Recsenyéden(Rares) és Homoródszentpálon (Sinpaul). Elhagyva Homoródszentpált, már látszik balra a halastó. A focipályánál lassítani érdemes, mert a következő jobbos kanyar után egyből feltűnik jobbra a domboldalon faházunk, az "Edó" kulcsosház. Bekanyarodás előtt jobb óvatosnak lenni és először a túloldalon félreállni nehogy a kanyar és a rossz beláthatóság miatt probléma legyen a lassításkor vagy a félreállásnál.

    A másik lehetőség Balavásárnál, ha nem kanyarodik le balra, hanem tovább halad az E60-as úton Segesvár (Sighisoara) irányába. A városon végig egyenesen kell haladni, nem letérve a főútról. A várost elhagyva egészen Kőhalomig (Rupea) ezen az úton kell menni, majd Kőhalom vasútállomás részénél (Rupea Gara), a benzinkútnál kell balra befordulni. A következő település Homoród (Homorod), amely után a síneken áthaladva balra kell kanyarodni. Ezután már csak egyenesen kell mennie, természetesen a főutat követve és átjutva Kacán (Cata), Darócon (Drauseni), Homoródjánosfalván (Ionesti) és Városfalván (Oraseni) amíg el nem ér Homoródszentpéterre (Petreni). Kulcsosházunk Homoródszentpéter Székelyudvarhely felé eső oldalán, a település szélén, a domboldalon található. A faházhoz való bekanyarodáskor ebben az esetben is érdemes óvatosnak lenni, és először jobbra lehúzódva félreállni, majd ezután bekanyarodni a házhoz vezető útra.

    A határtól az út kényelmes tempóban haladva kb 6-7 óra. Az út során nagyon sok szép helyet és kellemes pihenőhelyet érint az utazó. Amennyiben megéheznek az út során a Király-hágónál akár a tetőn akár a hágó lábánál az első pihenőhelyen érdemes megállni és megkóstolni az egyik Román különlegességet a miccset (mici). További kényelmes pihenőre lehet megállni, Bánffyhunyad Kolozsvár felé eső végén, Gyalu elején lévő étteremnél és benzinkútnál vagy Marosludas kivezető részén lévő szerpentinnél. Amennyiben az első utat választja a kedves utazó Balavásárról, úgy érdemes megállni Parajdon (Praid) megkóstolni a finom Kürtöskalácsot a sóbánya bejárata mellett.

   A határ átlépésekor ajánlatos teletankolni az autót valamint az úthasználati díjat, a matricát megvenni. Erre alkalmas egyből az első benzinkút (Petrom), ahol szükség esetén magyarul is tudnak a kezelők. Pénzt ne váltson a kútnál, sokkal rosszabbul váltják! Esetleg szóba kerülhet a kicsit távolabb lévő új építésű Mol kút is, bár itt kicsit drágább az üzemanyag. Az út során a tankoláshoz Bánffyhunyadon végén lévő Petrom kutat, Marosludason a Mol kutat, vagy a Szovátai Petrom kutat ajánlom. Visszafelé, vagy az ott lét során  a Székelyudvarhelyen található Petrom kutat javasolnám. A Petrom kutak OMW tulajdonban vannak, így jó minőségű üzemanyagot lehet tankolni és olcsóbbak a Mol kutaknál. A többi benzinkutat én nem javaslom, ha egy mód van rá.

   Pénz váltáshoz a határnál lévő pénzváltók alkalmasak, bár nem túl kedvezően váltják a pénzt. Így itt csak annyit váltsanak amennyi az út során szükséges lehet, de a legjobb a bankkártyák használata tankoláshoz és a matrica vételhez. Jó árfolyamon való váltáshoz a Nagyvárad bevezető útján lévő a jobb oldalon található pénzváltót ajánlom, vagy a városokban lévő bankokat. Figyeljék mindenhol az árfolyamokat, mert nagy eltérések lehetnek!

Az út során vigyázzanak magukra, és értékeikre!

Jó utat kívánva...

Created Sanzx25